Shimano Stella 2010 vs Daiwa Saltiga 2010

View previous topic View next topic Go down

Shimano Stella 2010 vs Daiwa Saltiga 2010

Post  KillerBite on Thu Apr 14, 2011 9:20 pm

Bagaimana pendapat anda? Apa kelebihan dan kekurangan kekili2 ini bila dibandingkan?
avatar
KillerBite
Colonel
Colonel

Posts : 10
Join date : 14/04/2011
Location : Downtown Compton

View user profile

Back to top Go down

Re: Shimano Stella 2010 vs Daiwa Saltiga 2010

Post  terubuk on Thu Apr 14, 2011 10:02 pm

Walaupown aku tak penah guna barang high end ni, dan kebanyakan barang pancing aku jenama Shimano...
Bila perbandingan dengan Daiwa Saltiga, ianya terus mengaburi kelebihan yang ada pada Stella....

Tak banyak beza yang ketara dari segi prestasi bagiku....

Bagi aku, rupa paras Daiwa lebih futurama futuristik, mcm rupa Decepticon pun ada gak skek...
Laughing Laughing

Dari segi Shimano lebih smooth tapi Daiwa boleh rasa aura power dia seolah telah dijampi oleh Bomoh siam pelakon
filem Hantu Mak Limah.....

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
avatar
terubuk
Major
Major

Posts : 64
Join date : 14/04/2011
Location : Land of the Hornbill

View user profile

Back to top Go down

Re: Shimano Stella 2010 vs Daiwa Saltiga 2010

Post  Gemang on Thu Apr 14, 2011 10:14 pm

setakat ni aku hanya ada Shimano biomaster, stradic dan sahara....bagi daiwa pulak aku ada Saltiga Exp 6500, Zillion dan Tanacom Bull. Aku pernah try Stella, memang smooth gila....tapi banyak sgt aku dgr ttg shimano cepat corrode. Daiwa lebih robust, dan satu yang aku suka, high end reel Daiwa buleh basuh. Setelah aku tgk Stella 2010 dan Saltiga 2010, aku lebih tertarik pada Saltiga sebab Zion rotor dan magnetic fluidnya. Namun dengaq kata untuk servis kena hantaq ke ejen sebab daiwa tak sertakan fluid tu. Aku akan sailang Saltiga Z4500 2010 ni dalam minggu ni lepas exam. Twisted Evil
avatar
Gemang
Corporal
Corporal

Posts : 94
Join date : 14/04/2011
Age : 43
Location : Blakang jamban umah ipen

View user profile

Back to top Go down

Re: Shimano Stella 2010 vs Daiwa Saltiga 2010

Post  terubuk on Thu Apr 14, 2011 10:32 pm

Aku pun banyak dengar kes dan komplen pasal Shimano ni.. Semuanya menjurus ke arah masalah corrode...
avatar
terubuk
Major
Major

Posts : 64
Join date : 14/04/2011
Location : Land of the Hornbill

View user profile

Back to top Go down

Re: Shimano Stella 2010 vs Daiwa Saltiga 2010

Post  Gemang on Thu Apr 14, 2011 10:34 pm

Performance wise, top notch shimano ni....cuma aku rasa pereka Shimano harus tumpu pada bahan binaan body tu. Mengikut kata seller Daiwa kat sini, Saltiga baru ni tak payah servis selama 5 tahun!!
avatar
Gemang
Corporal
Corporal

Posts : 94
Join date : 14/04/2011
Age : 43
Location : Blakang jamban umah ipen

View user profile

Back to top Go down

Re: Shimano Stella 2010 vs Daiwa Saltiga 2010

Post  terubuk on Thu Apr 14, 2011 10:42 pm

Aku memang setuju ngan pendapat ko.... Very Happy
avatar
terubuk
Major
Major

Posts : 64
Join date : 14/04/2011
Location : Land of the Hornbill

View user profile

Back to top Go down

Re: Shimano Stella 2010 vs Daiwa Saltiga 2010

Post  terubuk on Mon Apr 18, 2011 6:10 am

Dah angkut ka Daiwa tu?

Daiwa lama tu ko nak let go ka?
avatar
terubuk
Major
Major

Posts : 64
Join date : 14/04/2011
Location : Land of the Hornbill

View user profile

Back to top Go down

Re: Shimano Stella 2010 vs Daiwa Saltiga 2010

Post  Gemang on Mon Apr 18, 2011 12:34 pm

aku masih sedang berpikir...Masalah ttg Daiwa 2010 Saltiga Z4500, setelah byk membaca review terutama dari Ostrolia, aku dah jadi ragu2...sebab, walau pun ada magfluid dan Zion Rotor, jika dibandingkan dgn Stella 2010, Saltiga nampaknya ketinggalan dari segi pembikinan Gear. Malah ramai yg menyatakan Saltiga kali ni tidak on par dengan Stella. Ramai yg tertunggu akhirnya tak jadi beli. Ini yg sedikit membuat aku berpikir semula. Berbaloi kan membayar RM3K utk Saltiga ni? Adakah lebih elok mengambil Stella? Aku kini tgh berpikir memilih samada:

1. Saltiga 2010 Z4500
2. Stella SW6000PG
3. Twinpower SW6000PG

Sebenaqnya aku dah pi depan kedai nk beli Saltiga...tapi aku back down sebab aku tak dapat buat keputusan.
avatar
Gemang
Corporal
Corporal

Posts : 94
Join date : 14/04/2011
Age : 43
Location : Blakang jamban umah ipen

View user profile

Back to top Go down

Re: Shimano Stella 2010 vs Daiwa Saltiga 2010

Post  terubuk on Tue Apr 19, 2011 6:52 am

Bab gearing Shimano memang best tapi apsal material yang dorang guna untuk contruct
reel tu yang jadi kelemahan... Entah la.... Mungkin untuk model high end seperti Stella ni
masalah corrode tu telah dihapuskan...

Bak aku kata sebelom ni la, aku paling suka Shimano ni bab "gearing" nya..
avatar
terubuk
Major
Major

Posts : 64
Join date : 14/04/2011
Location : Land of the Hornbill

View user profile

Back to top Go down

Re: Shimano Stella 2010 vs Daiwa Saltiga 2010

Post  Gemang on Tue Apr 19, 2011 3:58 pm

arrgghhh!!! Tekanan...nak sailang yg mana ni???? Aku perlukan reel utk dipadankan ngan Thomas Stroker pe3-5 akuu...........Helpp!! Hellppp!!!
avatar
Gemang
Corporal
Corporal

Posts : 94
Join date : 14/04/2011
Age : 43
Location : Blakang jamban umah ipen

View user profile

Back to top Go down

Re: Shimano Stella 2010 vs Daiwa Saltiga 2010

Post  ipen on Tue Apr 19, 2011 4:13 pm

owh tidak... aku xdapat nak bagi sebarang pandagan...
tapi apakata ko beli saja saltiga baru tu... ko hantar kat aku... kira kita trade la dengan opusbull 5000 aku ni...
rasanya sesuai utk rod yang ko sebutkan itu...

ipen
Private
Private

Posts : 44
Join date : 14/04/2011

View user profile

Back to top Go down

Re: Shimano Stella 2010 vs Daiwa Saltiga 2010

Post  Gemang on Tue Apr 19, 2011 7:05 pm

ipen wrote:owh tidak... aku xdapat nak bagi sebarang pandagan...
tapi apakata ko beli saja saltiga baru tu... ko hantar kat aku... kira kita trade la dengan opusbull 5000 aku ni...
rasanya sesuai utk rod yang ko sebutkan itu...

opusbull tanak....kalau kobau sekor aku nak....ehehehehehehehehehe
avatar
Gemang
Corporal
Corporal

Posts : 94
Join date : 14/04/2011
Age : 43
Location : Blakang jamban umah ipen

View user profile

Back to top Go down

Re: Shimano Stella 2010 vs Daiwa Saltiga 2010

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum